Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Nazca

Οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το αίνιγμα. Πετάς πάνω από την έρημο στην πόλη Nazca του Περού και ξαφνικά βλέπεις τεράστια σχέδια στην άμμο. Πελώριες απεικονίσεις ζώων συνθέτουν ένα αλλόκοτο ζωολογικό κήπο. Αυτά τα γεωγλυφικά - εικόνες που σχεδιάστηκαν στο έδαφος και φαίνονται ολόκληρες μόνο από τον ουρανό- είναι 2.000 ετών και παραμένουν μυστήριο από τότε που ανακαλύφθηκαν,πριν από 90 χρόνια. Κάποιοι υποστήριξαν ότι τα δημιούργησαν εξωγήινοι για να τα χρησιμοποιήσουν ως διαδρόμους προσγείωσης. Άλλοι είπαν ότι ήταν ένα περίεργο ημερολόγιο. Ποια είναι η αλήθεια?
Ένας αρχαίος λαός.
Oι Nazca,


έφτιαξαν πάνω από 1.500 γεωγλυφικά,από πιθήκους μέχρι αράχνες,
καθώς και μια ευθεία γραμμή 14 χιλιομέτρων.


 Οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί οι Nazca χάραξαν αυτά τα σχέδια. Ωστόσο, πρόσφατες ανακαλύψεις για τη χώρα,το κλίμα και τον πολιτισμό του αρχαίου λαού τους βοήθησαν να ερμηνεύσουν το μήνυμα που κρύβουν.Φαίνεται,λοιπόν,ότι δεν έχει σχέση με την τέχνη αλλά με την επιβίωση.
Η περιοχή των Nazca ήταν μια άγονη έρημος. Όμως , κοντά σε αυτήν υπήρχαν ποτάμια και συστήματα καναλιών που διοχέτευαν νερό από υπόγειες πηγές σε καλλιέργειες και χωριά.
Το 500 μ.Χ. αλλεπάλληλες ξηρασίες έπληξαν τη χώρα. Κάποιοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι τότε οι Nazca δημιούργησαν πολλά από τα γεωγλυφικά. Ίσως πίστευαν πως οι θεοί έστελναν τη βροχή και με αυτό τον τρόπο τους ζητούσαν να τους στείλουν νερό. Σχεδίασαν τεράστιες φιγούρες πλασμάτων που είχαν κάποια σχέση με τους θεούς , π.χ. κολιμπρί.
Ζωγράφισαν στο έδαφος για να ζητήσουν βοήθεια από τους θεούς; λέει ο αρχαιολόγος Johan Reinhard.
(Είναι εκπληκτικό πώς κατάφεραν να φτιάξουν σχέδια σε τόσο μεγάλη κλίμακα.
Οι γραμμές δεν είναι μόνο για να τις βλέπουν οι θεοί στον ουρανό - σε αυτές οι άνθρωποι έκανα λατρευτικές τελετές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα σπασμένα δοχεία και όστρακα που ανακάλυψαν κοντά στις γραμμές  οι ερευνητές.)
 Δεν άφησαν γραπτές πηγές, όμως οι εξερευνητές συνεχίζουν να αναλύουν τα γεωγλυφικά για να μάθουν περισσότερα για τον αρχαίο λαό.
Η αποψίλωση έφερε το τέλος των Nazca.
Ο μυστηριώδης πολιτισμός, υπεύθυνος για τη χάραξη των «γραμμών των Νάσκα», που διασχίζουν την έρημο του Νότιου Περού, επέσπευσε την εξαφάνισή τους,ξυλεύοντας αδιάκριτα τα δάση της περιοχής, πριν από 1.500 χρόνια.Οι Nazca,κατέστρεψαν την ικανότητά τους να παράγουν τροφή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που προκάλεσαν στην περιοχή τους με την αποψίλωση των δασών σε αυτή.
Σύμφωνα με έκθεση, που παρουσίασαν ανθρωπολόγοι του Πανεπιστημίου του Cambridge, «ένας αρχαίος πολιτισμός της Νότιας Αμερικής, που εξαφανίσθηκε πριν από 1.500 χρόνια, επέσπευσε την εξαφάνισή του καταστρέφοντας το εύθραυστο οικοσύστημα, αναγκαίο για την επιβίωσή του». Οι Nazca αποψίλωσαν έτσι κοιλάδες, που ήταν κατάφυτες με το γηγενές δέντρο χουαράνγκο. Το χουαράνγκο, με διάρκεια ζωής που υπερβαίνει τη μία χιλιετία, είναι γνωστό για την ικανότητά του να συντηρεί το έδαφος και την υγρασία.
«Τα δάση χουαράνγκο εμφανίζουν σημαντικές ιδιαιτερότητες, όπως την ικανότητα να ρυθμίζουν την ποσότητα αζώτου στο έδαφος, ενώ αποτελούν καλή πηγή καυσίμου και ξυλείας», λέει ο επικεφαλής της μελέτης δρ David Beresford-Jones. Οι πολύ βαθιές ρίζες του χουαράνγκο βοηθούν στη δημιουργία εύκρατου μικροκλίματος, ενώ τα φύλλα του προσφέρουν καλό λίπασμα. Τα λίγα εναπομείναντα δάση χουαράνγκο στην περιοχή εξαφανίζονται σταδιακά, εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας.
Λατρευτικοί οδοί. 
Οι «γραμμές των Νάσκα» εκτιμάται από σύγχρονους αρχαιολόγους ότι υπήρξαν λατρευτικές οδοί, που χρησιμοποιούνταν για ιεροτελεστίες. Παλιότερες θεωρίες, όπως αυτή του αμφιλεγόμενου Ελβετού συγγραφέα Erich von Däniken,θέλουν τις γραμμές να δημιουργήθηκαν από εξωγήινους επισκέπτες, που θεώρησαν καλό να μοιρασθούν την προηγμένη τους τεχνολογία με τους πολιτισμούς της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, αλλά και με τους αρχαίους Αιγύπτιους.
Τα δεδομένα της έρευνας του Cambridge διαψεύδουν την ευρέως διαδεδομένη στη σύγχρονη Δύση άποψη, σύμφωνα με την οποία οι πολιτισμοί της αρχαιότητας ζούσαν σε απόλυτη αρμονία με τη Φύση, μέχρι την άφιξη των Ισπανών κατακτητών του 16ου αιώνα, που «δίδαξαν» τις δικές τους καταστροφικές μεθόδους υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Ο πολιτισμός των Nazca ήκμασε μεταξύ 300 π.Χ. και 800 μ.Χ., ενώ ίδρυσε την πόλη Cahuachi,
που διέθετε προηγμένο υπόγειο αρδευτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου