Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Μετενσάρκωση - Υπάρχει η όχι?

Η ψυχή έχει μνήμη.
Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο Πλάτωνας που λέει πως η ψυχή μας πριν κατοικήσει το σώμα μας έχει γνώση όλων αυτών των θεμάτων που είναι αντικείμενα θεωρητικών ερευνών αλλά και τις αναμνήσεις της προηγούμενης ζωής. Κατά την ενσωμάτωσή της όμως τα ξεχνάει. Έχει πάντως τη δυνατότητα να τα ξαναθυμηθεί και συχνά το καταφέρνει.Τα δύο τρίτα του πληθυσμού της γης πιστεύουν ότι ο άνθρωπος δε ζει μόνο μία ζωή, αλλά πεθαίνει και γεννιέται ξανά σε μία συνεχή διαδικασία επαναγεννήσεων που χάνεται στο μακρινό παρελθόν. Είναι γεγονός ωστόσο, πως δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν κάτι τέτοιο όντως ισχύει, εφόσον η σκοτεινή άβυσσος που προηγείται της γέννησής μας και που μας αγκαλιάζει με το θάνατό μας, αποτελεί μία άβυσσο μυστηρίου, μία μακρινή χώρα που κερνάει τους επισκέπτες της, το νερό της λήθης.
Ο Ian Stevenson και η επιστημονική έρευνα για τη μετενσάρκωση.
Ο Ian Stevenson, ψυχίατρος από το Charlottesville της Virginia, αφιερώθηκε τα τελευταία 40 χρόνια στην επιστημονική τεκμηρίωση των αναμνήσεων από προηγούμενες ζωές παιδιών από όλο τον κόσμο.Πολλοί ερευνητές, ακόμα και σκεπτικιστές, συμφωνούν πως αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη της μετενσάρκωσης.Ο Δρ. Stevenson ξεκίνησε την έρευνά του για την πιθανότητα ύπαρξης της μετενσάρκωσης το 1960, όταν άκουσε για μια περίπτωση στη Sri Lanka, όπου ένα παιδί ισχυριζόταν ότι θυμόταν την περασμένη του ζωή.Εξέτασε εξονυχιστικά την περίπτωση ρωτώντας το παιδί και τους γονείς του, όπως επίσης και τους ανθρώπους, για τους οποίους ισχυριζόταν το παιδί ότι ήταν οι γονείς του στην περασμένη του ζωή. Αυτό τον οδήγησε στην πεποίθηση ότι πιθανότατα η μετενσάρκωση αποτελεί μία πραγματικότητα. Όσο περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις μελετούσε, τόσο περισσότερο αυξανόταν το ενδιαφέρον του γι' αυτό το άγνωστο πεδίο, το οποίο μέχρι προσφάτων χρόνων είχε ξεγλιστρήσει από την επιστημονική παρατήρηση. Σκοπός του ήταν να μπορέσει να ελέγξει την ισχύ της υπόθεσης της μετενσάρκωσης με επιστημονικό τρόπο. Ακόμα και σήμερα, ο Δρ Stevenson είναι ο σημαντικότερος επιστήμονας ερευνητής για την τεκμηρίωση της μετενσάρκωσης και το έργο του αποτελεί βιβλιογραφική πηγή για ένα πολύ μεγάλο πλήθος ερευνητικών εργασιών, που ασχολούνται με το θέμα αυτό. Εκτός από τις περιπτώσεις ατόμων που θυμούνται προηγούμενες ζωές τους και οι οποίοι έχουν γεννηθεί σε χώρες, όπου το δόγμα της μετενσάρκωσης είναι ευρέως διαδεδομένο, ο Stevenson μελέτησε και περιπτώσεις τέτοιες από την Ευρώπη, που οι άνθρωποι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την ιδέα αυτή. Σημαντικότατη είναι η συνεισφορά του στη μελέτη περιπτώσεων που αφορούν αναμνήσεις μικρών παιδιών.Από τις μελέτες του εξήγαγε το συμπέρασμα, πως μία τυπική περίπτωση παιδιού που θυμάται την προηγούμενη ενσάρκωσή του, ακολουθεί το παρακάτω μοτίβο:
Αρχίζοντας από την ηλικία των 2 έως 4 χρόνων, το παιδί θυμάται αυθόρμητα λεπτομέρειες από την προηγούμενη ζωή του.
Το πλήθος και η καθαρότητα των δηλώσεων του παιδιού αυξάνονται μέχρι την ηλικία των 5 έως 6 χρόνων, όπου το παιδί αρχίζει να μιλάει λιγότερο για τις αναμνήσεις αυτές.
Στην ηλικία των 8 χρόνων, οι αναμνήσεις από την προηγούμενη ζωή αρχίζουν να εξασθενούν.
Το παιδί παρουσιάζει αναίτια συμπεριφορά που ταιριάζει με τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου που ήταν στην προηγούμενη ζωή του, όπως φοβίες ή ιδιαίτερες προτιμήσεις και ορέξεις.
Σε πολλές περιπτώσεις το παιδί έχει κάποιο σημάδι ή γενετική ανωμαλία, που αντιστοιχεί σε σημεία του σώματος, όπου ως προηγούμενη ζωή είχε δεχτεί κάποιο θανάσιμο τραύμα. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δηλώνουν πως θυμούνται πως μετενσαρκώθηκαν, αναφέρουν πως είχαν βίαιο θάνατο που δεν έχει διαγραφεί από τη μνήμη τους.
Σε μερικούς πολιτισμούς το άτομο που πρόκειται να «μετενσαρκωθεί», προβλέπει την επόμενη ενσάρκωσή του, ή μπορεί μία μητέρα που περιμένει να γεννήσει ένα παιδί, να δει ένα όνειρο που να δηλώνει πως ο προηγούμενος άνθρωπος σκοπεύει να μετενσαρκωθεί στο παιδί.
Μετά την ηλικία των 10 χρόνων, τα παιδιά που αναφέρουν πως θυμούνται την προηγούμενή τους ζωή, εξελίσσονται κανονικά.

Ο Ian Stevenson συνέλεξε πάνω από 2500 αναφορές για μετενσάρκωση, τις οποίες συγκέντρωσε σε μία βάση δεδομένων για περαιτέρω ανάλυση. Καθόρισε πως για να ενταχθεί μία περίπτωση μετενσάρκωσης στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, θα πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 2 από 6 βασικά χαρακτηριστικά:
1. πρόβλεψη επανενσάρκωσης ή προθανάτια δήλωση από το άτομο που
προηγήθηκε της παρούσας ενσάρκωσης.
2. όνειρα που ανακοινώνουν την παρούσα ενσάρκωση, που βλέπει είτε η
μητέρα του παιδιού της τωρινής ενσάρκωσης, ή κάποιος συγγενής του
προηγούμενου προσώπου.
3. λεκτική αναφορά σε αναμνήσεις.
4. συμπεριφορά που παραπέμπει σε συγκεκριμένες αναμνήσεις.
5. αναγνώριση ανθρώπων και τοποθεσιών.
6. ιδιαίτερα γενετικά σημάδια ή γενετικές δυσπλασίες και ατέλειες, που
σχετίζονται με τραύματα ή σημάδια του σώματος που είχε το άτομο της
προηγούμενης ενσάρκωσης.
Πέρα από τα παραπάνω κριτήρια του Stevenson, υπάρχει ένας αριθμός καταστάσεων και χαρακτηριστικών ανθρώπων, που συντελούν περισσότερο ή λιγότερο στην υπόθεση ότι μπορεί να σχετίζονται με μία προηγούμενη ενσάρκωση. Κάποιες από αυτές τις καταστάσεις και τα χαρακτηριστικά είναι, οι αμφιβολίες που σχετίζονται με την σεξουαλική ταυτότητα κάποιου ανθρώπου, οι εμπειρίες τύπου Déjà vu (Προμνησία), οι περιπτώσεις παιδιών θαυμάτων καθώς και ιδιοφυών ηλιθίων, η περίπτωση της ξενογλωσσίας, της ικανότητας δηλαδή ενός ανθρώπου να μιλάει ή να γράφει σε μία γλώσσα που δεν έχει διδαχτεί ποτέ, το ανεξήγητο αίσθημα αγάπης ή μίσους απέναντι σε έναν άνθρωπο που είναι παντελώς άγνωστος και τέλος οι πολλαπλές προσωπικότητες και η σχιζοφρένεια.
Μια μετενσάρκωση στο Βιετνάμ.
H Ha Thi Khuyen,ζει στο χωριό Buoc, στην κοινότητα Lam Phu, της περιφέρειας Lang Chanh, στην Thanh Hoa, κεντρική επαρχία του Βιετνάμ. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1988 από τον Ha Van Loi και τη γυναίκα του Lo Thi Son. Στους 8 μήνες μπορούσε να περπατά και να τρέχει. Λίγο παραπάνω από ενός χρόνου μπορούσε να μιλάει. Η Khuyen έλεγε συχνά στους γονείς της ότι δεν είναι κόρη τους. Ποτέ δεν τους αποκάλεσε μαμά ή μπαμπά αλλά τους φώναζε κουνιάδο και κουνιάδα. Τους είπε ότι ήταν η κόρη μιας οικογένειας στο χωριό Van, που βρίσκεται στην κοινότητα Yen Thang, στην ίδια περιφέρεια Lang Chanh, της επαρχίας Thanh Hoa, και ότι σκοτώθηκε σε ατύχημα.Τα χωριά Van και Buoc χωρίζονται από μια οροσειρά. Απέχουν 10 χιλιόμετρα απόσταση από τον αέρα και 110 χιλιόμετρα από το δρόμο.Οι άνθρωποι αυτών των χωριών σπάνια συναντιούνται γιατί οι δρόμοι πάνω απ' το βουνό είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.Στην αρχή του καλοκαιριού του 2000, όταν μια γυναίκα από το χωριό Van ήρθε κατά τύχη στο χωριό Buoc, η Khuyen τη γνώρισε. Tην ρώτησε αν η γυναίκα την θυμόταν ή όχι. Η γυναίκα δεν την θυμόταν.
"Ποια είσαι εσύ;", ρώτησε η γυναίκα.
"Είμαι η Chuan, ο πατέρας μου είναι ο Liem και ζεί στο χωριό Van. Πέθανα πριν από 10 χρόνια", είπε η Khuyen.
"Γιατί είσαι εδώ;" ρώτησε η γυναίκα.
"Ξαναγεννήθηκα και ζω εδώ", είπε η Khuyen.
Η γυναίκα γύρισε στο χωριό Van και είπε σε όλους αυτή την ιστορία. Έμαθε ότι πριν από 10 χρόνια, ζούσε ένα κορίτσι ονομαζόμενο Chuan που είχε πεθάνει.Λίγους μήνες αργότερα, η θεία της Chuan ήρθε στο χωριό Buoc να ερευνήσει το γεγονός.Όταν έφτασε, η Khuyen χαρούμενη πρόστρεξε σ' αυτήν.
"Θεία Thuan. Γιατί είσαι εδώ?
Δείτε το βίντεο->


Cameron Macaulay.
Το 2003, ο Cameron Macaulay ήταν μόλις τριών χρόνων όταν άρχισε να μιλά στη μητέρα του για τη ζωή του στο Barra, ένα νησί 300 χιλιόμετρα μακριά. Ένα νησί που τουλάχιστον σε αυτή τη ζωή, ο γεννημένος στο Clydebank-Glasgow της Σκοτίας Cameron δεν είχε δει ποτέ του.Ο μικρός μιλούσε διαρκώς στη μητέρα του για το άσπρο σπίτι μπροστά στη θάλασσα, το σκύλο με τις βούλες, ένα μαύρο αυτοκίνητο, τους αδελφούς του, για τα μακριά, καστανά μαλλιά της μητέρας του, η οποία του διάβαζε από ένα μεγάλο βιβλίο για το Θεό και για το πώς ο πατέρας του,Shane  Robertson, σκοτώθηκε σε τροχαίο.
Αναστατώθηκα λέει η ανύπανδρη μητέρα,μη θρησκευόμενη,Norma Macaulay,οποια έχει άλλον ένα γιο,τον Martin,ένα χρόνο μεγαλύτερο από τον Cameron. Ο καιρός περνούσε, το παιδί μεγάλωνε και η "ανάμνησή" του αποκτούσε λεπτομέρειες. "Άρχισε να παραπονιέται επειδή το άλλο σπίτι είχε τρία μπάνια, ενώ εμείς έχουμε μόνο ένα", λέει η Norma.
"Δεν πρέπει να φοβάσαι το θάνατο", της έλεγε, "επειδή επιστρέφουμε!
Kαι πριν - Cameron με έλεγαν!
Έλεγε αλήθεια?
O Cameron άρχισε να κλαίει λέγοντας πως του λείπει η οικογένειά του στο Barra και η 42 χρονη Norma ανακάλυψε πως μια εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών ψάχνει ιστορίες για μετενσαρκώσεις.Ήρθε σε επαφή μαζί της και πήγε τον Cameron στο Cockleshell Bay, στο νησί Barra, μαζί με μια κάμερα και τον Jim Turcker, διευθυντή της κλινικής παιδικής ψυχιατρικής της Virginia Uniwersity, ειδικό στις μετενσαρκώσεις.
Εκεί βρήκαν το λευκό σπίτι στη θάλασσα με τα τρία μπάνια.
"Ο Cameron άστραφτε", λέει η μητέρα. "Βρήκε τη μυστική είσοδο του σπιτιού που είχε τόσες φορές περιγράψει και μου έλεγε πόσο πολύ ήθελε να με παρουσιάσει στην οικογένειά του". Όμως το σπίτι είχε εγκαταλειφθεί και στο ληξιαρχείο δεν υπήρχε κανείς Shane  Robertson.Τελικά, εντόπισαν κάποιον Robertson που είχε ζήσει στο λευκό σπίτι πολλά χρόνια πριν και μετά είχε μετακομίσει στο Stirling.
Δείτε το βίντεο->


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου